Beter een goede buur dan een verre vriend

Overhangend groen, gillende kinderen, of grootse verbouwingsplannen aan de andere kant van de schutting. Ergernissen die kunnen leiden tot grote ruzies.

Als we bedenken dat we iets minder inwoners hebben dan Australië, maar dan wel bijna 200 keer kleiner zijn, is dat met zo’n dichtbevolkt land helemaal niet zo gek. Er bestaat dan in principe ook een noodzaak tot een goede verstandhouding met de buren. Ten minste een normale relatie met de buren, die inhoudt dat je wel eens post aanneemt of wel de tuin voor hen sproeit als zij op vakantie zijn. Vaak als die buren verhuizen en er komen nieuwe buren die allerlei dingen anders doen en wensen, ontstaat nog wel eens het startpunt van een burenconflict.

Als we dan naar programma’s zoals “Rijdende Rechter” of “Bonje met de buren” op televisie kijken, constateren we vaak dat buren wel weten dat er conflict is, maar de exacte omvang van het juridisch geschil is vaak nog niet duidelijk. Het komt bijvoorbeeld voor dat uw buren boos zijn over uw overhangende takken, terwijl ze niet weten dat u een tegenvordering kunt instellen voor het verwijderen van hun dakterras die binnen twee meter van de erfgrens is gebouwd. Een zaak moet dus doorgaans juridisch breed bekeken worden.

Wees derhalve verstandig en sla er bij discussie eerst de (wettelijke) regels op na.

 Waar kunt u vinden wat uw rechten en plichten zijn?

  • Uw eigendomsakte. De eigendomsakte is niet alleen de akte die er voor heeft gezorgd dat de eigendom van uw woning is overgegaan. Deze akte omvat ook de erfdienstbaarheden, kwalitatieve verplichtingen en/of bijzondere bepalingen. Eenvoudig gezegd is een erfdienstbaarheid het recht om andermans grond te gebruiken (het grenst aan uw perceel). De bekendste voorbeelden zijn het recht van overpad en het recht van overbouwing. Een kwalitatieve verplichting is een verplichting jegens anderen (niet buren). Bijvoorbeeld het dulden van geluidsoverlast of het verbod op bouwen. Deze bepalingen zijn doorgaans in uw akte gekomen bij de uitgifte van de gronden.
  • De wettelijke regels.  De wettelijke regels van het burenrecht hebben te maken met hinder, grensbepalingen en grensoverschrijdende bouwwerken, bomen, heesters en heggen of hagen en overhangende beplanting en doorschietende wortels en vallende vruchten. In vergelijking tot andere rechtsgebieden lijkt de wettelijke regeling van het burenrecht beknopt. Er bestaan slechts enkele artikelen in de wet die gaan over bevoegdheden en verplichtingen van eigenaren van naburige percelen. Burenrecht is namelijk een “rustig bezit” en heeft dan ook weinig aandacht gekregen van de wetgever. Het burenrecht is veelal regelend recht, dat betekent dat buren in onderling overleg van de beperkte wetsbepalingen kunnen afwijken. De wettelijke regels van het burenrecht hebben te maken met hinder, grensbepalingen en grensoverschrijdende bouwwerken, bomen, heesters en hebben of hagen en overhangende beplanting en doorschietende wortels en vallende vruchten.
  • Het Kadaster. Tuinen – en de grens daartussen – zijn vaak een bron van conflict : op wiens grond staat de schutting, waar loopt het pad naar de achterzijde van het huis? Bij het Kadaster zijn de kadastrale perceelsgrenzen aangegeven en de aanwezige bebouwing. Deze kaarten zijn eenvoudig op te vragen via de site van het Kadaster (www.kadaster.nl). Als er geen markeringspunten meer te vinden zijn in het perceel, dan kan het Kadaster deze grenspunten opnieuw uitzetten. Houd daarbij ook nog rekening met de mogelijkheid dat met de ligging van de kadastrale grens nog niet altijd de eigendomsgrens is aangegeven. Er kan nog sprake zijn van eigendomsverkrijging door verjaring. In principe is de oppervlakte genoemd in de akte van levering ook de werkelijke oppervlakte.

Wat te doen bij een geschil?

Ga praten met uw buren en leg uit wat uw bezwaren zijn. Zijn de buren welwillend, maar komt u er niet uit, dan zou u een mediator kunnen inschakelen. Als laatste oplossing kunt u voor sommige problemen de juridische weg bewandelen om uw gelijk te krijgen. Wellicht kan uw advocaat een gesprek aangaan met de buren. Bedenk wel dat een gang naar de rechter de verhouding met de buren er niet beter op maakt, zelfs niet als u gelijk krijgt.

Voor een persoonlijk gesprek kunt u uiteraard contact opnemen met ons kantoor (tel. 0180-616388).

Jos van Spreeuwel, Notariskantoor Van Spreeuwel