Estate planning gaat over het bepalen wat er met uw nalatenschap gebeurt. Wanneer u de controle over de planning van uw vermogen neemt, behoort het estate-planningsproces aan u toe en niet aan de overheid. Als u die beslissingen niet op voorhand neemt, laat u de beslissing over aan uw erfgenamen, de overheid of misschien aan iemand die u niet eens aardig vindt. Kortom, estate planning is letterlijk de planning van uw nalatenschap.
Estate planning betekent in ieder geval beslist niet dat het uitsluitend gaat om fiscale aangelegenheden of dat het alleen weggelegd is voor de rijken onder ons. Ook met een normaal opgebouwd vermogen is het verstandig af te vragen wie wat krijgt en of de wet fiscaal niet te kostbaar is.
Wat is estate-planning? Het is in de eerste plaats een proces dat is gericht op het gestructureerd regelen van de overgang van vermogen naar de volgende generatie. Hierbij wordt er wel voor gezorgd dat uw partner verzorgd achterblijft. Er zijn zes aspecten (documenten) die over het algemeen zijn opgenomen in een estateplan: uw huwelijksvoorwaarden, uw schenkingsplan, uw testament, uw toekomstvoorzieningen, uw vermogen in het buitenland en uw levenstestament. In onze beroepsgroep wordt vaak uitgegaan van de zogenaamde “schijf van vijf”, waarbij het laatste aspect “levenstestament” nogal eens vergeten wordt.
Huwelijksvoorwaarden
Huwelijkse voorwaarden zijn voor de estate planning naast testamenten een belangrijk planningsinstrument. De huwelijkse voorwaarden bepalen mede de omvang van de toekomstige nalatenschap en kunnen ervoor zorgen dat het voor de erfbelasting te belasten vermogen gehalveerd wordt.
Schenkingsplan
Het overhevelen van vermogen tijdens uw leven is een effectief middel om te komen tot besparing van erfbelasting. Door het aftoppen van het vermogen worden de schijven met het hoogste tarief vermeden. Daar komt nog bij dat de schenking vrijgesteld kan zijn voor schenkbelasting. U wil wel de fiscale voordelen maar niet grip op het vermogen verliezen, dan kunt u kiezen voor de “schenking op papier” of voor de “herroepelijke schenking”. Met een goed schenkingsplan kan ook de eigen bijdrage in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning of de Wet Langdurige zorg worden verminderd.
Testament
Doelstelling van een “estateplan testament” is om naast een zo groot mogelijke bescherming van de langstlevende ook zo veel mogelijk besparing van erfbelasting te realiseren. Dat bereiken we door in dit testament flexibel te maken, omdat we niet weten hoe de vlag er bij uw overlijden bij hangt. Bovenal zal uw testament een weerspiegeling van uw leven en uw wensen zijn. Zoals uw leven in de loop van de tijd verandert, zo veranderen ook uw wensen met betrekking tot uw testament. Dit betekent dat om de zoveel jaar nog bekeken moet worden of uw testament al dan niet aangepast dient te worden.
Toekomstvoorzieningen
Denk hierbij aan uw levensverzekering of pensioen. Het is belangrijk om de inhoud van uw polissen goed na te lopen en ervoor te zorgen dat deze overeenkomen met uw wensen. Ook moeten deze afgestemd worden met de afspraken in uw huwelijkse voorwaarden of samenlevingscontract.
Vakantiehuis in het buitenland
Als u een vakantiehuis heeft in het buitenland is het verstandig te bekijken wat de fiscale en juridische gevolgen zijn in dat land bij uw overlijden. Ieder land kent eigen erfrecht. Om dit te achterhalen bestaat er internationaal erfrecht. Sinds kort kan echter binnen Europa bij testament een rechtskeuze gemaakt worden, dan weet u zeker welk recht van toepassing zal zijn. Daarnaast kan een estate planner inzicht geven in de mogelijkheden om dubbelde belastingheffing te voorkomen en waar mogelijk besparingen kunnen worden behaald. Mocht het om grote vermogens gaan in het buitenland dan is het inschakelen van een internationale estate planner geen overbodige luxe.
Levenstestament
Ook u kan handelingsonbekwaam worden als gevolg van bijvoorbeeld dementie, een ziekte of ongeluk. U bent dan niet meer in staat om uw eigen belangen te behartigen. In een levenstestament treft u maatregelen wat er dan moet gebeuren en wie uw zaken dan mag waarnemen. Ook kunt u daarin bijvoorbeeld uw voorgenomen schenkingsplan laten voortzetten, of indien die uit fiscale overwegingen verstandig is uw huwelijkse voorwaarden laten aanpassen. Zelfs als u daartoe zelf niet meer toe in staat bent om dit te regelen.
Planning van uw nalatenschap is een persoonlijke zaak. Een zaak die u achter gesloten deuren en in een vertrouwde omgeving wilt bespreken en vastleggen. Waar nodig voorzien we u van advies. En uiteraard geven we u alle tijd en ruimte om uw keuzes weloverwogen te maken.
Voor meer informatie over estate planning kunt u contact opnemen met ons kantoor (tel. 0180-616388).
Jos van Spreeuwel
Notariskantoor Van Spreeuwel