Tweederde ongetrouwde partners heeft zaken slecht op orde

Ruim twee derde van de ongetrouwd samenwonende partners die meewerken in het bedrijf van de andere partner, krijgt daar niet of nauwelijks voor betaald, blijkt uit onderzoek van Netwerknotarissen onder meer dan 6.500 koppels. In 35 procent van de gevallen is er maar één eigenaar van het huis waarin de partners wonen. Het onderzoek is gehouden onder partners die niets hebben geregeld voor als de liefde bekoelt.

Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen: ‘We wisten al dat vooral bij getrouwde echtparen, een partner die meewerkt in een bedrijf niet betaalt wordt in geval van echtscheiding of overlijden van de andere partner. Omdat een zeer groot deel in gemeenschap van goederen is getrouwd, wordt dat onbetaalde werk bij een scheiding gecompenseerd. Maar dat 68 procent van de ongetrouwd samenwonende partners niets hebben geregeld, heeft ons erg doen schrikken.‘

Wet biedt geen bescherming
Volgens Van der Geld biedt de wet ongetrouwd samenwonende partners op dit gebied geen bescherming. Partners lopen daarmee volgens haar een aanzienlijk risico. ‘Bij het einde van de relatie of bij overlijden van de eigenaar staat de partner vaak van het ene op het andere moment op straat en is afhankelijk van de welwillendheid van vrienden en familie. Als ze onbetaald in het bedrijf hebben meegewerkt, hebben ze ook geen baan, geen salaris en pensioenpot.’

Moeilijk bespreekbaar onderwerp
Over het algemeen vinden partners onderwerpen als echtscheiding en overlijden moeilijk bespreekbaar. Volgens Van der Geld kunnen notarissen hen begeleiden bij afspraken over bijvoorbeeld alimentatie, pensioen, het huis, de inboedel, de auto en andere gemeenschappelijke bezittingen.

Financiële gevolgen
Om partners op financiële problemen te wijzen bij scheiding en overlijden lanceerde Netwerk Notarissen onlangs de site www.samenleeftest.nl. Deze site laat samenwoners bewust nadenken over de (financiële) gevolgen als de relatie strandt. Er komt zeer binnenkort ook een onlinetest voor gehuwden, de huwelijkse zaken test, waarin mensen die gaan trouwen of getrouwd zijn, kunnen onderzoeken hoe zij hun huwelijkse zaken het beste zouden kunnen regelen.

Bron: KNB NotarisNet 12 januari 2012