Verhoging griffierechten gaat niet door.

Het plan om de griffierechten te verhogen, lijkt voorlopig van de baan. Het kabinet wilde de verhoging per 1 juli invoeren, maar de SGP-fractie in de Eerste Kamer is tegen. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is tevreden dat de verhoging vooralsnog niet door gaat.

Griffierechten zijn de kosten die aan de rechtbank betaald moeten worden om een zaak aan te spannen. Het gaat daarbij nu vaak om relatief lage bedragen, maar door de kabinetsplannen zouden die sterk oplopen.

SGP-fractie Eerste Kamer is tegen
De kans dat dit plan door de Eerste Kamer komt, is nu echter nihil omdat SGP-senator Gerrit Holdijk niet van plan is voor het voorstel te stemmen, terwijl het kabinet voor een meerderheid in de Eerste Kamer afhankelijk is van diezelfde SGP. Een debat in de Tweede Kamer over verhoging van de griffierechten is deze week uitgesteld tot eind mei. Invoering per 1 juli, zoals het kabinet had voorzien, is nu niet haalbaar.

Schrappen rechterlijke toets als alternatief
Het kabinet hoopte zo’n 240 miljoen euro te besparen door de griffierechten te verhogen.
Er kwam al gauw veel protest tegen het plan. Ook de KNB vindt dat het opwerpen van een dergelijke belemmering voor de burger onwenselijk is, omdat burgers daardoor zullen afzien van

rechtshandelingen waarvoor een rechterlijke toets is voorgeschreven. En dat heeft volgens de KNB ook effect op de betaalbaarheid van notariële dienstverlening en op een vlot verloop van het rechtsverkeer. De beroepsorganisatie vindt dat het schrappen van de rechterlijke toets die voor sommige rechtshandelingen verplicht is, een goed alternatief voor besparing van deze kosten. Die toets heeft tot doel om alle betrokken belangen af te wegen. De notaris is op grond van de Wet op het notarisambt al verplicht zo’n afweging te maken.

 Bron: KNB Notarisnet 4-04-2012